Sicilianu | français | English |
lu pastu, la manciata | le repas | meal |
la culazioni | le petit-déjeuner | breakfast |
lu pranzu | le déjeuner | lunch |
la cena | le dîner, le souper | dinner, supper |
la dieta | le régime | diet |
Sicilianu | français | English |
la buatta / li buatti | boîte(s) de conserve | food can(s), tin(s) |
la cazzalora, la pignata |
la casserole | saucepan |
la padedda | la poêle | frying pan |
la scutedda | l'assiette creuse | soup plate |
lu piattu / li piatti | assiette(s) | plate(s) |
lu piattinu | la soucoupe | saucer |
la cucchiara / li cucchiari la cucchiaredda |
cuillère(s) la petite cuillère |
spoon(s) teaspoon |
la furchetta / li furchetti | fourchette(s) | fork(s) |
lu cuteddu / li cutedda | couteau(x) | knife / knives |
la buttigghia | la bouteille | bottle |
la brocca, lu bucali | le pichet, le bocal | pitcher, jar |
lu biccheri, lu bicchìeri |
le verre | glass |
la tazza | la tasse | cup |
la scutedda | le bol | bowl |
Sicilianu | français | English |
lu pitaggiu / li pitaggi, lu pitàgghiu / li pitàgghi |
potage(s), bouillon(s) | broth |
la zuppa / li zuppi | soupe(s) | soup(s) |
la zuppa di cipuddi | la soupe aux oignons | onion soup |
la minestra | le bouillon | broth |
l'acqua potabbili l'acqua minerali |
l'eau potable l'eau minérale |
drinking water mineral water |
la birra bionda / bruna |
la bière blonde / brune |
beer |
lu vinu / li vini | vin(s) | wine(s) |
lu sucu di fruttu lu sucu d'aranciu |
le jus de fruit le jus d'orange |
fruit juice orange juice |
li suchi | les jus | juices |
(la limunata) | la limonade | lemonade |
lu tè | le thé | tea |
la menta | la menthe | mint |
cicculatta, cicculattinu |
le chocolat | chocolate |
lu cafè | le café | coffee |
lu cappuccinu / li cappuccini [plur.] |
café "Cappuccino" | |
lu latti lu lattaru |
le lait le laitier |
milk milkman |
Sicilianu | français | English |
la panna, (la crema) | la crème | cream |
lu iucùrti | le yaourt | yoghurt |
lu burru | le beurre | butter |
lu furmaggiu / li furmaggi, lu frumaggiu / li frumaggi |
fromage(s) | cheese(s) |
la ricotta | le fromage blanc | fresh cheese |
lu "Ncannistratu" | fromage sicilien | Sicilian cheese |
l'ogghiu d'oliva, l'ogghiu d'aliva |
l'huile d'olive | olive oil |
l'acìtu | le vinaigre | vinegar |
la sarsa | la sauce | |
la sinapa, la mustarda |
la moutarde | mustard |
la spezzia, lu spezziu / li spezzi | épice(s) | spice(s) |
lu gènciru, lu zenzeru | le gingembre | ginger |
la zaffarana | le safran | saffron |
pipi spezzi | le poivre | pepper |
lu sali la salera |
le sel la salière |
salt saltpot |
salatu, salitu | salé | salty, salted |
l'ovu / l'ova | œuf(s) | egg(s) |
la frittata | l'omelette | omelet |
lu stufàtu / li stufàti | ragoût(s) | stew |
lu stufàtu dâ virdura | le ragoût de légumes | vegetable stew |
la farina | la farine | flour, (meal) |
la pasta | les pâtes, les nouilles |
pasta, noodles |
la pizza | " | |
lu pani / li pani lu pani integrali |
pain(s) le pain complet |
bread wholemeal bread |
lu paninu | le sandwich |
Sicilianu | français | English |
lu viscottu / li viscotta | biscuit(s) | " |
la torta | la tarte, la tourte | tart, pie |
lu pastizzu | le gâteau, la pâtisserie |
cake, pastry |
lu gelatu, (lu gilatu) | la glace | ice cream |
lu zùccaru | le sucre | sugar |
lu meli | le miel | honey |
(la confettura la marmellata) |
la confiture la marmelade |
jam marmalade |
la caramela / li carameli | bonbon(s) | candy / candies |